De aanloop

zondag 24 juli 2016

Gezinsuitbreiding!

Op 27 mei was het eindelijk zover! Wij mochten onze pleegpup ophalen. "Onze pup" is op 8 april geboren en heet Roenja. Het is een prachtig zwart Labje. Op mijn andere blog staat een post met meer wat informatie over Roenja.
Van Roenja zijn natuurlijk veel foto`s gemaakt. Deze zijn in dit dagboek meer op zijn plaats.
Dus bij deze een inkijkje in het leven van Roenja: de aspirant-hulphond.
Roenja in haar nieuwe huis bij nieuwe baasjes, na een lange rit vanuit Herpen. Zowel Roenja als ik waren uitgeteld!
(27-05)
Prachtige, sprekende foto. (31-05)
Kleine Roenja op pad. In haar hulphond-tuigje. Toen nog maat S. Inmiddels draagt ze maat M. ;-) (05-06)
Eén van Roenja`s lievelingsplekjes. Ze kauwt hier gelukzalig op een wc-rolletje. Iets wat ze nog steeds leuk vindt. Mijn vader vond de opgerolde tuinslang op een "nestje" lijken. Misschien vind ze het daarom wel zo`n fijn plekje. Wie zal het zeggen? (07-06)
Deze zomer zijn er fikse regenbuien geweest. Zowel Roenja als ik zijn héél vaak natgeregend. Tsja... Dan moet je wel afgedroogd worden. (26-06)
Oefenmomentje. Het ging om het opstapje (hiermee leert Roenja dat ze een achterlijf heeft). Maar... De glijbaan ontdekken is natuurlijk véél leuker! Oei, wat is zo`n glijbaan glad. :-) (27-06)
De eerste "maandfoto" van Roenja. (28-06)

Het opvoeden van een aspirant-hulphond is heel leuk, maar ook heel intensief. Toch zou ik niet anders meer willen. Wat wen je snel aan zo`n nieuwe huisgenoot! Helaas moeten we Roenja volgend jaar inleveren zodat ze naar de hondenschool kan om een volleerd hulphond te worden. Gelukkig mogen we tot die tijd van Roenja genieten.



dinsdag 24 mei 2016

Puppyuitzet aangevuld


Als wij onze pleegpup gaan ophalen, krijgen we van Hulphond Nederland een behoorlijke uitzet mee.
Denk aan een bench, voer, een Kong maar ook een dekentje.

Van sommige dingen vind ik het fijn om meerdere exemplaren in huis te hebben. Dit onder mijn principe: "één in gebruik, één in de was en één in de kast". Dit principe geld zeker voor dekentjes. Daarom ging ik gisteren naar de Action om nog wat dierenbenodigdheden aan te schaffen.

Ik kocht een lekker comfortabel kleedje en een wat kleiner kleedje. Beide makkelijk op te rollen of vouwen, dus makkelijk mee te nemen. Het waterbakje is opvouwbaar dus ook makkelijk te nemen.
Ze verkochten deze bakjes alleen in de kleur roze. Ik hoop maar dat we een teefje krijgen. ;-)
Het slot heb ik niet gekocht om de hond vast te zetten. :-) Deze is bedoeld om de fietskar te kunnen voorzien van een slot, in de hoop dat `ie niet gestolen wordt.

Tot zover is de puppyuitzet compleet. Nu wordt het tijd dat pup komt.

vrijdag 20 mei 2016

Meekijken tijdens een collectieve training

Door mijn GGB ben ik uitgenodigd om voor de tweede keer mee te kijken tijdens een collectieve training op woensdag 18 mei. De training begon om 10.00 uur. Ik was er al om 9.30 uur, zodat ik mijn 1001 vragen kon stellen. ;-)
Ook nu weer werden al mijn vragen met een goede motivatie beantwoord. Langzaam druppelden er drie gastgezinnen met hond binnen. Deze drie honden zijn op dit moment tussen de drie en vijf maanden oud. Van de jongste van drie maanden heb ik een hoop geleerd. Deze pup deed allerlei dingen (of deed juist niets) die onze pleegpup ook gaat doen. Nu weet ik dat ik bepaalde dingen bij puppygedrag horen, maar weet ik ook wat ik er aan kan doen en dat ik me hier niet onzeker over hoef te voelen.

Deze woensdag was het prachtig weer, heerlijk om niet in de regen op een grasveld te hoeven staan.
Voor de honden lag er een grote tunnel klaar, hier moesten ze doorheen om vervolgens naar het baasje toe rennen. Deze oefening heeft met focus en oriëntatie te maken. Een andere oefening bestond uit het overstappen van een obstakel. Eén hond koos voor "de weg van de minste weerstand", die ging er op zijn gemak omheen in plaatst van overheen. De pup van drie maanden was net te klein om over het obstakel heen te stappen. Dit was geen probleem. Buikschuivend kreeg hij zijn beloning.

Van mijn GGB kreeg ik te horen uit welk nest onze pleegpup komt. De pleegpup komt bij fokker "Van het Oosterhuis" vandaan. Natuurlijk nam ik toen ik thuis kwam direct een kijkje op deze website. Onze pleegpup is op 8 april geboren en komt uit dit nest.
We hopen dat we een bruin Labje gaan krijgen. (Niet goed te zien op de foto, maar er zijn ook zwarte Labjes.)
Na afloop van de training kreeg ik het Hulphondtuigje mee. Doordat ik iets fysieks van Hulphond in mijn handen kreeg, voelde ik de pleegpup heel dichtbij komen.
Ik was benieuwd of  dit tuigje makkelijk om te doen is. Maar ja... Ik heb nog geen hond. Maar, ik heb wel een kat. :-)
Devil onze hulpkat. Hij was niet helemaal content met het tuigje. ;-)

Natuurlijk heb ik aan het vrouwtje van Dessie het nieuws over onze pleegpup verteld. Eén van haar hulphonden (uit mijn hoofd haar tweede) komt bij dezelfde fokker vandaan. Ze stuurde me wat leuke foto`s.
Zou dit lekker liggen?
Natuurlijk zijn dit jaloersmakende foto`s. :-)
Ik hoop vanaf volgende week ook zulke mooie foto`s te kunnen maken.

Op 27 mei is het zo ver! Dan mogen wij onze eigen pleegpup ophalen!

zondag 15 mei 2016

Puppyuitzet

Binnenkort komt onze pleegpup voor (hopen we) een jaar bij ons wonen. Vanuit Hulphond krijgen we bij het ophalen het één en ander mee. Maar een aantal dingen ook niet. De spullen waarvan we zeker weten dat die niet in het "kraampakket" zitten, hebben we dit weekend aangeschaft.

Een autokleed voor op de achterbank. Gekocht bij de Action. Voor een hele leuke prijs: € 3,95.
Manlief vond dat we "hier geen buil aan konden vallen".

Wanneer de pup groter is dan is het de bedoeling dat hij overal mee naar toe gaat. Lopen kan voor mij soms belastend zijn. Op momenten dat lopen lastig gaat dan gebruik ik de fiets. Maar ja... Een hond kan niet fietsen. :-) En als de pup nog klein is dan mag hij (nog) niet aan de fiets meelopen. We bedachten een oplossing in de vorm van een fietskar. Via Marktplaats hebben wij een fietskar gekocht. We moesten er alleen wel "eventjes" voor naar Bladel.
Op dit recreatiepark hebben we de fietskar opgehaald.

In totaal zijn we twee keer anderhalf uur onderweg geweest. Maar... Dan heb je ook wat.
Heel handig dat de fietskar inklapbaar is.
 
Nadat de fietskar in elkaar was gezet en aangekoppeld was het tijd voor een oefenrondje. Op het bochtenwerk moet ik nog wat oefenen. ;-)

donderdag 12 mei 2016

Het aftellen is begonnen!

Dinsdagavond ontvingen wij per e-mail goed nieuws! Onder een klein voorbehoud mogen wij op 27 mei om 14.30 uur onze pleegpup ophalen! Het voorbehoud bestaat uit het volgende: de pup mag niet ziek zijn en de pup moet door de "puppytest" heen komen. Tijdens de puppytest worden korte testjes gedaan om te kijken of de pup de potentie heeft om hulphond te kunnen worden.
Volgens onze begeleidster komen de meeste puppy`s door de puppytest. Nu maar afwachten of die van ons ook door de test gaat komen. ;-)
Het is zeker dat we een "Labje" gaan krijgen. We hebben gevraagd om een teefje. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we die ook krijgen. Kleur en naam is nog onbekend. Hulphond Nederland werkt met sponsoren. De sponsor mag dan de naam bedenken.

Omdat de pup op zeer korte termijn gaat komen, moet er met afspraken geschoven worden. Op 28 mei viert zusje haar verjaardag. Dit is keer is het niet alleen een verjaardag maar tegelijkertijd ook een "onthulling". Die dag krijgen wij te horen of we een neefje of nichtje krijgen. Een belangrijk moment voor zusje waar ik als aanstaande tante natuurlijk bij moet zijn. ;-)
Omdat de pup dan net één dag bij zijn mama vandaan is, zijn we heel erg aan het dubben geweest hoe we dit het beste kunnen combineren. De oplossing diende zich aan in de vorm van een "puppysitter". Mijn schoonmama komt deze avond oppassen. :-) (Tsja, dan heb je geen kind, maar wel een pup...)
We zorgen dat we op tijd bij de onthulling/verjaardag zijn. Vervolgens vertrekken we weer op tijd zodat we onze oppas kunnen aflossen. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de pup overal mee naar toe gaat (het wordt niet voor niets een hulphond). Maar... Net vers uit het nest. Dat vonden wij nog iets te vroeg.
Zou die van ons er ook zo lief uit zien?

De volgende post zal geschreven worden in de week van 18 mei. Het onderwerp zal over de tweede collectieve training gaan. (Deze keer nog zonder eigen pup. Wellicht de volgende keer mét eigen pup...)





dinsdag 10 mei 2016

Theorieles Hulphond Nederland- dag 2

Gisteren stond de tweede theorieles voor Hulphond Nederland op het programma. Tevens was dit de laatste theorieles. Dit keer ging ik zonder manlief. Dit betekende dat ik zowel heen als terug naar Herpen moest rijden. Een rit van 2x 90 km! Voor de eerste keer reed ik met een navigatiesysteem. Ik kan niet anders zeggen dat ik hierdoor een heel rustig gevoel kreeg tijdens het autorijden. Ik was veel minder zenuwachtig over de vraag of ik de weg wel zou vinden. Het enige nadeel was dat het ontzettend warm was. En de auto waarin ik reed heeft geen airco.  Behoorlijk bezweet en met een rood hoofd kwam ik aan op mijn bestemming. Ik was mooi op tijd, hierdoor ik op mijn gemak mijn boterhammetjes eten. Natuurlijk liepen er honden. Het fijne van een hulphond is dat ze de boterham wel signaleren, maar weten dat er niet mee hoeft. Inmiddels heb ik geleerd dat dit "habitueren" heet. ;- )

Toevallig was onze gastgezinbegleidster (ggb) ook aanwezig op de hoofdlocatie. Zij vroeg of wij bereid zijn om vanaf eind mei een pleegpup op te gaan voeden. Hier hoefde ik niet over na te denken. Natuurlijk willen wij dat. Hoe eerder, hoe liever. Wat ik begreep is dat er een nest met "Labjes" is geboren. Deze mogen binnenkort het nest verlaten. De ggb vroeg of wij een voorkeur voor het geslacht hadden. Het liefst hebben wij een teefje. Deze heeft ze voor ons gereserveerd. Bij het woord "gereserveerd", voelde ik onze pleegpup heel dichtbij komen. Ook vroeg ze op ik 18 mei op de collectieve training wilde komen. De wil is er. Ik moet alleen nog even vervoer regelen.
Natuurlijk hebben wij dit goede nieuws aan onze buren verteld. In de zindelijkheidsperiode gaat de pup op donderdagmiddag naar hen. Zij worden de oppas. Schoonmama wordt onze vaste back-up.
Helemaal voldoen aan de "gouden regels" zullen de buren niet. Gelukkig hoeft de opvoeding de eerste periode nog niet zo strikt te zijn. Wat ik wel weet is dat pup superleuke middagen zal hebben. De buren zijn lief voor dieren (dit is het belangrijkste), en ze hebben zelf drie jonge honden (Maltezer achtigen).
Buurvrouw denkt dat de pup niet zal slapen, maar vooral aan het spelen zal zijn. Dit is prima. Op donderdagavond zullen we dan "geen kind" aan de pup hebben. :-)

Les één was interessant, maar deze les was nog vele malen interessanter. Deze les was echt gericht op de praktijk. Wat werd er behandeld?
  • B.A.D. Nee, wij gingen niet in bad. (Al zou een verkoelend bad gisteren wel welkom zijn geweest.) Ook de honden niet. B.A.D. staat voor Bewust, Aandacht en Duidelijkheid;
  • Ik heb een pup in huis. Wat nu?;
  • Huisregels;
  • Belonen en corrigeren;
  • Benchtraining;
  • Zindelijkheidstraining;
  • Normenkader van Hulphond;
  • De gouden regels.
De "tegeltjeswijsheden" van Hulphond.

Door middel van een spel, interactieve filmpjes en veel vragen te stellen is er een goede theoretische basis gelegd om straks de pleegpup op te voeden. Theorie is nuttig én leuk, maar in de praktijk blijkt de theorie toch altijd weer anders te werken. Zeker met dieren. :-)

Tijdens de les kregen wij ook nog een demonstratie te zien van een puppyinstructeur met hond Sep.
Het was prachtig om te zien hoe hij uiteindelijk het commando "push" leerde. Dit is één van de commando`s wat in de aftraining geleerd wordt. Het aanleren van gedrag betekent héél véél herhaling en héél véél belonen!

Na een leuke, interessante en informatieve les, was het tijd om de 90 km terug te rijden naar huis.
Nu met de wetenschap dat wij wellicht eind mei een pleegpup hebben. Ik kijk er nu al naar uit!

Dit hondje is gelukzalig op een schoen aan het kauwen. Dit is één van de dingen die de pleegpup niet mag doen. Als je de hond vertelt wat hij niet mag, dan moet je `m uitleggen wat hij wel mag. In deze situatie zou je aan ruilen kunnen doen. De hond geeft de schoen aan zijn begeleider (Hulphond doet niet aan "bazen"), in ruil krijgt hij iets lekkers. Het is niet gezegd dat dit werkt, maar dit is wel één van de dingen die geprobeerd kunnen worden.
 

woensdag 4 mei 2016

Theorieles Hulphond Nederland dag-1

Op 2 mei was het eindelijk zover. Manlief en ik togen naar Herpen voor onze eerste theorieles.
Omdat ik volgende week alleen naar de theorieles ga, is het belangrijk dat ik weet hoe er naar de hoofdlocatie gereden moet worden. Dit was spannend omdat ik sinds lange tijd weer een lange autorit reed én ik reed voor het eerst met een TomTom. Alleen al door deze twee dingen te doen heb ik een BEER van mijn weg gehaald. Beren zag ik niet meer op mijn weg, wel zag ik honden op de hoofdlocatie. Dit kan ook niet anders als je Stichting Hulphond Nederland bent. :-)

Het was een informatieve, leuke en interessante les. Wat kregen we als informatie mee?
  • Ontwikkeling van de pup
  • Houding, gedrag en stresssignalen;
  • Praktijk (hierbij kregen we voorbeelden);
  • Beloningsgerichte trainingsmethode;
  • Focus;
  • Habitueren en generaliseren.
Habitueren en generaliseren zijn moeilijke woorden. Simpel gezegd is habituatie niet anders dan een prikkel in de omgeving van de hond geen waarde meer heeft. De hond weet dat de prikkel er is, maar hoeft hier niets mee (bijvoorbeeld een bal.) Generaliseren betekent dat een prikkel overal hetzelfde is. (Bijvoorbeeld het commando "zit".)

De informatie die wij deze maandag kregen zal eindeloos herhaald worden. In de hoop dat het op onze harde schijf blijft hangen. ;-) Aldus de puppytrainster (en gastgezinbegeleidster).

De achtergrondinformatie is leuk omdat je dan op een andere manier naar het gedrag van honden gaat kijken. Dit was ook de tip van een (zeer enthousiaste) puppytrainster. "Ga gewoon eens op een bankje in het park en observeer het gedrag van honden."

Wat we ook in ons achterhoofd moeten houden dat de aspirant-hulphonden getrainde worden op een "voor Hulphond Nederland gewenste manier". Er zijn namelijk veel verschillende visies in de hondenwereld.

En wat ons ook nog werd verteld: Niet de honden, maar de baasjes worden opgevoed. ;-)

In les 2 wordt er meer praktijkgericht naar het opvoeden van een pup gekeken. Onder andere wordt de zindelijkheidstraining besproken. Manlief lijkt dit erg interessant. Helaas kan hij er niet bij zijn. Maar... Ik wel! Ik heb er zin in!


dinsdag 19 april 2016

Kennismaken met Denthe en Nika


Op maandag 19 april stond er een kennismaking met Denthe en Nika gepland. Allebei aspirant-hulphonden. Denthe is 14 maanden, Nika is nu 3 maanden. Denthe is een mooie blonde Golden Retriever en helemaal klaar voor de aftraining. Nika is een prachtige zwarte Labrador en is nog aan het begin van haar opleiding.

Natuurlijk maakten we niet alleen kennis met deze lieve, leuke, mooie en enthousiaste dames. We maakten ook kennis met het gastgezin. Dit gastgezin heeft in totaal zes hulphonden getraind en heeft daarnaast ook nog twee andere hulphonden opgevangen die helaas niet in hun eerste gezin konden blijven. Met recht kan dit gastgezin dus ervaren worden genoemd.

Dit keer was het bezoek dichtbij huis: manlief en ik werden verwacht in het prachtige Tienhoven.

Na aangebeld te hebben, moesten de handen weer "op slot". Er mocht in beginsel niet geaaid worden. Wat is-en blijft dit toch moeilijk! Gelukkig mogen wij onze eigen pleegpup wel eindeloos knuffelen. ;-)

Na ons te hebben voorgesteld gingen we direct naar buiten. Omdat we eerst langs een drukke weg moesten, werden beide dames eerst aangelijnd. Na een klein stukje aan de lijn mochten ze los. Het commando "release" betekent dat ze vrij zijn, dus lekker mogen spelen én geaaid mogen worden. (Hoe fijn is dat?)
Wat een mooi gezicht twee buitelende, springende honden in een prachtig mooie omgeving. Nu konden we het ook goed het verschil zien tussen een afgetrainde hond. Denthe ging haar eigen gang en kwam keurig netjes als ze geroepen werd. Nika bleef haar baasje in de gaten houden, regelmatig kwam ze terug, ging zitten en keek op. Dit is gedrag wat we graag willen zien, om te zorgen dat dit gedrag blijft en jij als baasje interessant blijft, krijgt de hond een beloning. Als ze nog pup zijn gaat de beloning in de vorm van iets lekkers en een verbale beloning ("goed zo"). Op een gegeven moet bepaald gedrag normaal zijn, er volgt dan alleen een verbale beloning. In moeilijkere situaties of bij het aanleren van nieuw gedrag wordt het lekkers weer ingezet.

Denthe is nu klaar voor de aftraining, omdat Denthe fysiek in zeer goede conditie is overweegt Hulphond om van haar een fokteef te maken. Dit is een beslissing die niet zomaar genomen wordt. Totdat de beslissing valt blijft Denthe bij dit gastgezin wonen. Alle commando`s heeft zij inmiddels geleerd. Daarom heeft haar baasje haar een nieuw commando er bij geleerd: "Get your leash". Normaal gesproken leert de hulphond dit commando pas op de aftraining. Wanneer de hond dit commando krijgt dan pakt hij zelf zijn riem van de grond. Denthe dit keurig. Dit scheelde weer bukken voor het baasje. ;-)

Wat voor mij nieuwe informatie is, is dat wanneer een fokteef niet zwanger is, zij ingezet wordt als therapiehond. Op deze manier benut Hulphond alle mogelijkheden van een hulphond.

Na deze losloopwandeling dronken we nog een kopje thee en koffie, de dames lagen intussen heerlijk knus samen op een kleedje. Tijdens de thee en hebben we natuurlijk weer 1001 vragen gesteld, ook kregen we veel tips van dit ervaren gastgezin.
Denthe en Nika, rustig liggend op hun kleedje. De "zwarte vlek" is Nika. :-)
Het enthousiasme wordt steeds groter. Nu nog twee theorielessen voordat we een definitieve beslissing gaan maken. Maar... Als het ons ligt worden wij dit jaar ook een puppypleeggezin!

De volgende post zal geschreven worden in de week van twee mei. Het onderwerp zal over onze eerste theorieles gaan. Wordt vervolgd!
 

maandag 11 april 2016

Open dag

Op zaterdag negen april togen manlief, schoonmama, kennis en ik naar Herpen om de open dag van Hulphond Nederland mee te maken. Als aankomend puppypleeggezin wil je zo`n dag niet missen. Toch?
Het programma begon om twaalf uur, keurig op tijd waren wij gearriveerd. Net als veel cliënten met hun hulphond en gastgezinnen met hun aspirant-hulphond. We zagen verschillende rassen en leeftijden voorbij komen. Mijn voorkeur gaat écht uit naar een Labrador of een Golden Retriever.
(Hulphond werkt namelijk ook met Poedels.)

Het programma bestond uit demonstraties én uit verhalen van cliënten die kwamen vertellen wat een hulphond voor hen heeft betekent. We schoven als eerste aan bij een persoonlijk verhaal van een cliënte. Natuurlijk sprak ze niet alleen, natuurlijk liet ze ook zien wat haar hond allemaal kan.
Deze cliënte heeft haar hond al vijf jaar. De vrouw heeft een lage bloeddruk waardoor zij bewusteloos kan raken. Dit voelt zij niet aankomen. Om deze reden woonde zij niet zelfstandig en kwam weinig buiten. Haar hond voelt aankomen dat zij bewusteloos raakt en geeft dit aan. De vrouw weet dan dat zij moet gaan zitten of liggen. Door haar hond durft zij weer naar buiten én woont zij zelfstandig. Wat vond ik dat mooi om te horen en tevens een reden waarom wij puppypleeggezin willen worden.

In de periode dat de hond kwam was haar functie het detecteren van een mogelijk bewustzijnsverlies. Het vrouwtje werd in de loop der jaren steeds minder mobiel en gebruikt nu veel haar rolstoel. Naast detectiehond is hij nu ook ADL-hond.
Natuurlijk werden er een aantal taken werden gedemonstreerd. Zo kan deze hond het licht aan of uit doen. Een jas, sokken, handschoenen, schoenen én zelfs steunkousen uittrekken. Ook kan hij lades open en dicht maken. Last but not least: hij heeft laten zien dat hij een muntstuk van de grond kan oprapen. Heel bijzonder en heel waardevol!

Na dit verhaal hebben wij een demonstratie van de aftraining gezien. De hondeninstructeurs vertelden en lieten zien hoe het "clickersysteem" werkt. Naast beloning in de vorm van voer werkt Hulphond ook met beloning in de vorm van een clicker. Hondenbezitters zullen de clicker kennen. Voor niet-hondenbezitters is dit een goede samenvatting:
 
De clicker is een klein voorwerp dat een klikkend geluid maakt, net als het kinderspeelgoed van vroeger. Het is een hulpmiddel om je hond te laten weten op exact welk moment hij het gedrag laat zien dat jij wenst.
Bron: www.actiefmetjehond.nl
 
Wanneer de hond heeft begrepen wat hij moet doen, is de clicker niet meer nodig, in principe zou het commando dan voldoende moeten zijn. Belonen in de vorm van voer blijft het hele werkende leven van de hulphond. Het zal alleen veel minder zijn dan in de puppytijd.
 
Na deze demonstratie hadden we nog net tijd voor een laatste onderdeel. De puppytraining. Natuurlijk wilden we dit zien. Helaas waren we niet de enigen. Ik heb veel ruggen én achterhoofden gezien, zo nu en dan kon ik een glimp opvangen van de training. Gelukkig heb ik de wetenschap dat ik aankomend jaar héél veel ga trainen en het dus niet erg was om het één en ander te missen van deze demonstratie.

Dit is gedrag wat we willen zien. Alert en opkijkend naar het "baasje". De aspirant-hulphond leert oog te hebben voor zijn omgeving, maar dat hij hier niets mee hoeft te doen.
 
Het was een leuke leerzame dag met prachtig mooi weer. Ik heb wel de hele dag mijn handen "op slot" moeten houden. Alle honden waren immers aan het werk, dan mag je ze niet aaien. Maar... Het was wel heel verleidelijk!